• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(17/18) Benelux Semi-Finals: Interview Rockbaas uit Bussum 31-08-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

Rockbaas in Melkweg AmsterdamBijna alle 18 BENELUX Semi-Finalists hebben zich al voorgesteld. Van bijna alle 18 beste coverbands van dit seizoen weten wij hoe zij zich voorbereiden, welke rituelen zij hebben, etc. Vandaag het woord aan Blues, Rock & Soul coverband Rockbaas uit Bussum. Op 18 mei jl. won Rockbaas de 2e prijs bij de vakjury. Het jurycommentaar was als volgt: Muzikaal technisch op absoluut topniveau en met een beleving en energie die van begin tot eind blijft boeien. 4-mans Rock coverband Rockbaas uit Bussum was ook ‘baas’ over de main hall van de Melkweg. Dynamische uitvoeringen van o.a. Helter Skelter van The Beatles, Need No Doctor van Humble Pie en een zeer ingetogen verkorte versie van Stairway To Heaven lieten niet alleen optimaal de individuele kwaliteiten van de bandleden naar buiten komen, maar ook dat de band als geheel op topniveau staat te presteren. Met een dik verdiende 2e plaats bij de vakjury plaatste Rockbaas zich bij de beste 18 coverbands van deze The Clash-editie en staat daarmee in de 1st BENELUX Semi-Final die op 4 oktober a.s. wordt gehouden in Podium de Vorstin in Hilversum. Karel Goedhart werd door de vakjury uitgeroepen tot beste drummer en Aljo Leijendekkers tot beste gitarist van deze Finale en zijn daarmee genomineerd voor de Individuele Awards die worden uitgereikt tijdens de BENELUX Grand Finale op zaterdag 20 december a.s. in Poppodium 013 in Tilburg.

Blues, Rock & Soul coverband Rockbaas uit Bussum

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“Wij zijn Rockbaas. Ko, Daan, Karel en Allie.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“Heel verschillend, de invloeden zijn ontelbaar, maar dat krijg je met zo’n zooitje addergebroed. Ko is vet oud, dus die houdt ook van muziek uit zijn tijd, denk aan Robbert Johnson en Cab Calloway enzo. Wij zijn allen grote Led Zeppelin supporters, Stones, Kinks, Jimi, Beatles, Humble Pie en ga zo maar door. Coldplay vinden we allemaal kut, dat scheelt wel.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“Rokerige stinkende kroegen, motorbeurzen, feestjes en verscheidene crematoria. In een Satudarah café werd een bezoeker dusdanig enthousiast dat hij z’n kunstgebit uit deed en daarmee in Karels bekkens ging happen. Dit soort gebeurtenissen maken wel duidelijk wat de muziek die wij spelen emotioneel gezien met mensen doet.”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“Te weinig. Keer of 20? We bestaan ook pas kort dus van een valide gemiddelde is nog geen sprake.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“Wij doen geen concessies. Niet je gitaren lager stemmen omdat de zanger er anders net niet bij kan. We bestuderen ons repertoire als een wetenschap om het daarna eigen te maken. We zitten niet doordeweeks een dodelijk saaie kantoorbaan te doen om in het weekend een keertje muziek te spelen. Wij zijn gewoon beter, klaar.”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“Suggesties van een willekeurig bandlid, die vervolgens de wind van voren krijgt, omdat we het nooit met elkaar eens zijn. Als we dan toch besluiten het een kans te geven en we gaan het spelen is de magie en vriendschap weer terug – dan blijkt het vaak toch wel cool te zijn.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“Fascisme. De zanger heeft het laatste woord, want hij moet het zingen. Als de andere jongens meer Led Zeppelin willen spelen wordt hij heel boos, feitelijk heeft hij dus 51% aandeel in de zaak, de rest is de overige 49% gedeeld door 3. Niet iedereen speelt elk nummer met even veel liefde, maar die spanning zorgt juist ook wel voor interessante performances.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven?
“Wij vinden exact kopiëren niet eervol aan de artiest, tenzij je een tribute band bent van een dooie artiest of zo, dan snappen we dat wel. Wij doen geen concessies naar het origineel, maar dat betekent niet dat we het exact willen repliceren. Je moet er wel zelf een beetje smoel aan geven, anders komt het ook totaal niet over. Een beetje covers spelen voor de lol kan iedereen wel, net als stofzuigen.”

Is het afgelopen jaar verandering gekomen in deze benadering? Hoe kijken jullie daar nu tegenaan?
“We bestaan net een jaar of wat, dus deze vraag is een beetje raar voor ons. Er verandert in elk geval weinig in de aanpak. We zijn wel wat serieuzer geworden sinds deze wedstrijd.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“Beter zijn dan de rest. Flexibeler zijn dan de rest. Onder waardeloze omstandigheden goed presteren. Op/tot belachelijke tijdstippen spelen. Extreem lange gigs (3,5+ uur) doen, enz.”

Rockbaas in Melkweg AmsterdamRockbaas in Melkweg AmsterdamRockbaas in Melkweg Amsterdam

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“Ko.”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest?
“Spelen in de Melkweg is heel cool natuurlijk, vooral als coverband. We zijn wel scherper geworden, en hebben gevarieerder nummers uitgekozen. Fuck, we hebben zelfs James Brown gedaan in de Vorstin en met blazers gespeeld. We zijn tegen alle verwachtingen in toch wel competitief geworden, we willen winnen.”

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash’?
“Voordelen zijn uiteraard dat je op plekken speelt waar je normaal als coverband volledig kansloos bent. We willen elke Clash gig iets nieuws laten zien, dus per ronde worden er ook weer minimaal 3 nieuwe tracks ingestudeerd, en dus 50 uur gerepeteerd, 3490 appjes gestuurd, 39 mails en 12 faxen.”

Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash’?
“Dik in de prijzen vallen in de Melkweg. 2e Juryprijs, Karel beste drummer, Allie beste gitarist. Volgende keer gaan we ook voor beste zanger en bassist.”

De regionale rondes zijn jullie goed doorgekomen. Waar staan jullie ten opzichte van de andere 17 bands in de BENELUX Semi-Finals?
“Extreem links.”

Kennen jullie je ‘tegenstanders’ in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan?
“Een aantal tegenstanders kennen we uit de vorige ronden uiteraard. Heel leuk om die mensen weer te treffen en er een gezellige avond van te maken met elkaar. Ze kunnen ons bloed wel drinken onderhand denk ik, gelukkig wordt er tot nu toe vooral bier gedronken.”

Wat zijn jullie sterke en minder sterke punten?
“Sterk: hoogmoedig, chaotisch, aantrekkelijk, gedreven, valide, ontwikkeld, lubriek.
Minder sterk: zooitje, chaotisch, dorstig, narcistisch.”

Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“Vooral op gebied van repertoire en samenspel. Gewoon meer ervaring opgedaan en dieper op dingen ingedoken met elkaar.”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“Zwarte Cross.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“Zie hierboven. Smaakt naar meer.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash’?
Dazed and Confused van Led Zeppelin. In de eerste twee rondes in de set gehad en het is echt een bitch om te spelen. Voor iedereen zitten er struikelpunten in, en als het een avond goed gaat is het wel een track waarin iedereen kan ‘shinen’. We doen deze altijd als laatste op gigs, en als je dan de hele avond heel kut gespeeld hebt denkt iedereen op de valreep toch nog dat je vet goed bent.”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“De 6 geboden van Ko hardop opnoemen:
1. Muziek is geen hersenoperatie.
2. Muziek is emotie, gewoon knallen.
3. Je bent maar een lulletje met een gitaar.
4. Je hebt een tweepersoons bed, maar een eenpersoons graf.
5. Dit is jouw momentje, ballen moet je hebben.
6. The sky is the limit, maar halverwege is het uitzicht ook mooi.
Veel keuvelen, knuffelen, elkaar strelen en naar de andere bands koekeloeren met een bier in de rechter.”

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award’ zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer?
“Het zou onzin zijn om nu in een keer met eigen materiaal op de proppen te komen, je bent een coverband of niet, klaar. Joe Cocker, Elvis Presley en de vroege Stones waren in feite ook gewoon coverbands, kijk hoever zij gekomen zijn. Ko heeft wel een heel mooi lied gecomponeerd die we graag zouden opnemen, maar er zijn wat morele bezwaren.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?
“John heeft een hele mooie auto!”

Lees ook de interviews met:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)
PepperJack uit Weert
CoverUp uit Delft
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
Way Beyond uit Dirksland
SH!ZL uit Tiel
The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)
Bakkeliet uit Alphen
Eagles Road uit Luik (B)

 


Inschrijven
Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


 

 

The Clash of the Cover Bands is powered by:

Artists & Bands Booking Agency Uw logo ook hier? Ticketmaster Artists & Bands Booking Agency Festivalinfo
Uw logo ook hier? Podiuminfo SONOR Maxazine EVANS
USA Music Import Sound Vision Studio Koch RockMuZine David Eden


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands