• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(14/18) Benelux Semi-Finals: Interview Way Beyond uit Dirksland 21-08-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

Way Beyond in Melkweg AmsterdamVandaag de spotlight op Rock coverband Way Beyond uit Dirksland. 18 Mei jl. speelden zij in de Regio-Finale van West Nederland in de Melkweg in Amsterdam en wonnen daar de 1e plaats bij de publieksstemmen. Het jurycommentaar was: 5-mans Pop, Rock coverband Way Beyond wist te schitteren op het prachtige podium van de Melkweg. Sterke uitvoeringen van o.a. Sacrifice van Anouk, het zeer interactieve I Love It van Icona Pop en Sanctuary van The Cult zorgden voor een sterke interactie met het publiek en vaak ovationeel applaus. Met een zeer gevarieerde setlijst liet de band horen diverse stijlen op zeer goed niveau te kunnen brengen. Vooral de leadzangeres weet met haar unieke stemgeluid en performance de nummers goed naar zich toe te trekken. Way Beyond wist met haar geweldige prestatie de meeste publieksstemmen binnen te spelen en staat daarmee zeer verdiend als ‘Populairste’ band van Regio West Nederland bij de beste 18 coverbands van de Benelux die op 4 en 18 oktober a.s. in Podium de Vorstin in Hilversum gaan strijden om een plaats in de BENELUX Grand Finale in Poppodium 013 Tilburg. Bianca Melissant werd door de vakjury uitgeroepen tot beste vocalist(e) van deze Regio-Finale en is daarmee genomineerd voor de Individuele Awards die in 013 Tilburg worden uitgereikt aan de beste muzikanten van deze 10e editie van The Clash of the Cover Bands.

Rock coverband Way Beyond uit Dirksland

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“Wij zijn Way Beyond, een Pop/Rock coverband uit Dirksland op Goeree Overflakkee. Vier enthousiaste mannelijke muzikanten en een waanzinnige zangeres spelen muziek van de 70’s tot de hedendaagse hits. Een hechte groep die veel plezier uitstraalt, wat altijd een feest tot resultaat geeft. De bandleden zijn:
- Edward Vos (drums)
- Maarten de Roon (gitaar)
- Leen Witvliet (gitaar)
- Bianca Melissant (zang)
- Ronald kleijn (bas)
- Leo Melissant voor management, geluid en licht.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“U2, Anouk, Alanis Morissette, Skunk Anansie, U2, Pink, Prince, Joe Bonamassa, Phil Collins. Bianca is gaan zingen omdat haar man en manager haar onder de douche hoorden zingen en vonden dat ze daar wat mee moest gaan doen. Vriend Ed speelde drum en gitaar en piano en zo werd er eens wat geprobeerd. Andere vriend Maarten kwam erbij met een gitaar en werd het al beter. Er werd gezocht naar nog een gitarist en een bassist en zo kwamen Leen en Ronald erbij en was Way Beyond geboren.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“Meestal in kroegen, op plaatselijke festivals en strandtenten en zelf al wat feest avonden georganiseerd met andere bands. Doelstelling is om op grotere podia te kunnen spelen door het hele land bijv. als plaatselijke band op ‘Concert at Sea’.”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“We treden nu tussen de 15 en 20x per jaar op.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“De diversiteit in nummers en bands die we coveren, enthousiasme en gedrevenheid van alle bandleden. Het uiterst serieus omgaan met ieder optreden om te zorgen dat het een geslaagde avond is voor iedereen. Het zorgdragen voor een goede (eigen) PA met geluids-technicus.”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“Gaat in hoofdzaak in gezamenlijk overleg en veel zoeken in de Top 2000, of als er een goed nummer voorbij komt op de radio wordt dat direct in de groeps-app gedeeld en wordt er een aantal keren geprobeerd dat nummer te spelen, en dan wordt er beslist of het nummer geschikt is voor onze band.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“Kan wel zeggen democratisch :-), maar zoals in elke democratie is er toch altijd een leider die bepaalde beslissingen moet nemen en in ons geval is dat Leo.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven?
“In principe gaan we uit van het origineel of een bepaalde live uitvoering, maar aangezien we een zangeres hebben, moeten sommige nummers wel eens iets verhoogd worden, en sommige nummers vragen om iets meer snelheid en een wat agressiever tintje.”

Is het afgelopen jaar verandering gekomen in deze benadering? Hoe kijken jullie daar nu tegenaan?
“Ja, daar is zeker verandering in gekomen. We willen nu graag gaan werken om een wat meer eigen tint aan de nummers te geven, zodat het ook echt op een live uitvoering lijkt i.p.v. een studio-opname.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“Om te zorgen voor een meer avond vullend programma te bieden, tegenwoordig in samenwerking met een DJ om vooraf en in de pauze en naderhand de mensen aan de gang te houden, en de uitbater de kans te geven om wat te kunnen verdienen. Nummers kiezen die de mensen willen horen en niet alleen nummers spelen die jezelf leuk vindt en onbekend zijn. Verder zorgen voor een goede PA en verlichting.”

Way Beyond in Melkweg AmsterdamWay Beyond in Melkweg AmsterdamWay Beyond in Melkweg Amsterdam

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“Gitarist Maarten had het op tv gezien en vond het een leuk programma. De rest heeft er ook naar gekeken en zangeres Bianca heeft de inschrijving (stiekum) gedaan. Dus was voor de rest van de band een hele verrassing dat we uitgenodigd werden om deel te nemen aan dit mooie programma.”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest?
“Heel veel. Het afgelopen jaar staat hoofdzakelijk in het teken van ‘The Clash’. Er wordt op een andere intensievere manier geoefend, wat volledig te danken is aan John Van den Borne. Zonder hem had de band niet geweest wat het nu is. We zijn hem er ook allemaal erg dankbaar daarvoor.”

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash'?
“Voordeel is de enorme groei die de band meemaakt en het groeiende aantal aanvragen voor optredens. 
Nadeel is dat we weinig tijd hebben om nieuwe nummer in te studeren voor optredens buiten ‘The Clash’ om.”

Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash'?
“Het mogen spelen in de Melkweg in Amsterdam en daar populairste band zijn geworden van Regio West Nederland en als slagroom op de taart dat Bianca tot beste vocalist van Regio West Nederland werd gekozen. Erg ontroerend.”

De regionale rondes zijn jullie goed doorgekomen. Waar staan jullie ten opzichte van de andere 17 bands in de BENELUX Semi-Finals?
“Dat is altijd moeilijk te zeggen. We hebben gelukkig een grote groep fans achter ons en werken er hard aan om nog beter te worden. Maar uiteindelijk zullen de vakjury en publiek beslissen of we goed genoeg zijn om weer nog verder te komen in dit programma.”

Kennen jullie je ‘tegenstanders' in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan?
“Een paar hebben we al gezien en zijn allemaal erg goede bands. Ik kan er geen uitspraak over doen waar we staan t.o.v. de anderen, maar zullen er alles aan doen om te winnen.”

Wat zijn jullie sterke en minder sterke punten?
“Sterke punt is onze zangeres die met bepaalde nummers je echt kan raken en de saamhorigheid van de band. Het plezier wat ze uitstralen. Minder sterk is nog een beetje de terughoudendheid, beetje te verlegen af en toe op het podium. Maar er wordt hard gewerkt om dit te verbeteren.”

Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“De manier van spelen, zingen en de performance op het podium (dankzij John).”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“We gaan voor Arena of Ziggo Dome, maar Ahoy is ook goed. Hahaha! Nee, geen idee. Zoals gezegd hopelijk op wat grotere en bekende festivals.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“Geweldig!!!! En het smaakt naar meer. Het is een geweldige ervaring en heel erg leerzaam, waardoor we wat makkelijker op het podium staan in de plaatselijke kroegen en daardoor een beter optreden neer kunnen zetten.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash'?
“Ik denk Sacrifice van Anouk, omdat er dan toch wel eens een traantje vloeit en dat is niet omdat het zo slecht gespeeld en gezongen wordt. Hahaha!”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“Nee, niet echt. Leo gaat kapot van de stress, verder geen bijzondere dingen. 1 of max 2 biertjes om iets losser te worden, maar niet minder scherp worden.”

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award' zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer?
“Ik denk Wild Wild Woman, omdat dit een vrij onbekend nummer is, maar wel direct lekker in het gehoor ligt. De zangeres kan hier haar kunsten ook goed in kwijt en er is ruimte voor alle muzikanten om wat te laten horen. Maar we hebben nog meer sterke nummers in ons repertoire zitten, dus dat wordt beslist in overleg met de professional.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?
“Ja, dat we het geweldig vinden dit mee te mogen maken en er enorm veel van geleerd hebben. Hulde aan de organisator!!! We hopen een ieder nieuwsgierig te hebben gemaakt naar een optreden van ons en komt kijken bij een volgend optreden in The Clash of The coverbands en een stem uitbrengt voor WAY BEYOND!!!”

Lees ook de interviews met:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)
PepperJack uit Weert
CoverUp uit Delft
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
SH!ZL uit Tiel
The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)
Bakkeliet uit Alphen
Rockbaas uit Bussum
Eagles Road uit Luik (B)


Inschrijven

Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


The Clash of the Cover Bands is powered by:

EVANS Artists & Bands Booking Agency Uw logo ook hier? David Eden Ticketmaster
Maxazine Uw logo ook hier? SONOR Festivalinfo Artists & Bands Booking Agency
Koch Podiuminfo USA Music Import RockMuZine Sound Vision Studio


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands