• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

(13/18) Benelux Semi-Finals: Interview SH!ZL uit Tiel 18-08-2014

The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Semi-Finalists 2013/2014

Het 10e seizoen van 'The Clash of the Cover Bands, The BENELUX Edition 2013/2014' is aanbeland bij de BENELUX Semi-Finals die op zaterdagen 4 en 18 oktober a.s. worden gehouden in het prachtige Podium de Vorstin in Hilversum (main hall). Alle regionale rondes zijn geweest en van alle regio’s hebben de beste en populairste bands zich geplaatst bij de laatste 18 bands die verdeeld over de twee Semi-Finals ook nu weer worden beoordeeld in twee categorieën: vakjury en publieksstemmen. De winnaars én de nummers 2 in beide categorieën plaatsen zich voor de BENELUX Grand Finale die op zaterdag 20 december a.s. wordt gehouden in Nederlands grootste Poppodium 013 in Tilburg (main hall). Hier wordt de muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014' beslist en worden zowel de vakjury-winnaar als de publiekswinnaar beloond met een cd-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux én een tour van 20 optredens. Beide winnaars mogen zich ook een jaar lang de beste of populairste coverband van de Benelux noemen.

De 18 bands die zich hebben weten te plaatsen voor de BENELUX Semi-Finals zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau en het zal dan ook de vorm van de dag zijn die bepaalt welke bands er uiteindelijk doorgaan naar de grote finale. Voor zowel de vakjury als het publiek wordt dit een zware klus. Alle bands hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om zowel muzikaal inhoudelijk als ook in hun podiumperformance het aanwezige talent optimaal te ontwikkelen en te benutten en staan nu voor één van de grootste uitdagingen in hun muzikale carrière. Hoe gaan ze om met de druk die een tv-productie met zich meebrengt? Lukt het ze weer om boven zichzelf uit te stijgen? Krijgen ze het publiek ademloos stil met de verplichte ballad, maar weten ze ook het publiek uitzinnig te krijgen? Hoe bereiden zij zich voor? Om u alvast een beetje kennis te laten maken met deze bijzondere topbands zullen we de komende negen weken elke maandag en donderdag voorstellen aan één van de hoofdrolspelers in de eindfase van deze boeiende muzikale strijd om 'The Clash of the Cover Bands Awards 2013/2014'.

SH!ZL in Metropool HengeloVandaag de openhartige kennismaking met Pop, Rock coverband uit Tiel. 11 Januari jl stond zij in de Regio-Finale van Noord-Oost Nederland en won daar de 2e plaats gekozen door het publiek. De vakjury zei het volgende over SH!ZL: 5-mans Pop, Rock coverband SH!ZL uit Tiel wist ook alles uit de kast te halen en zette een indrukwekkend optreden neer. Nummers als o.a. Shut Up And Let Me Go van Ting Tings, Mother Mother van Tracy Bonham en Broken & Ugly zijn op het lijf geschreven van de uitstekende leadzangeres en worden op muzikaal technisch hoog niveau neergezet door de vier topmuzikanten. Met een ijzersterk charisma en beleving in de podiumpresentatie wist SH!ZL uiteindelijk op een dik verdiende 2e plaats te eindigen bij de publieksstemmen en staat daarmee bij de beste 18 coverbands van deze The Clash of the Cover Bands-editie die in de twee BENELUX Semi-Finals die in oktober plaatsvinden de muzikale strijd zullen voortzetten om een plaats in de BENELUX Grand Finale. Bassist Dirk Kraaijenhof werd uitgeroepen tot beste bassist van deze finale en is hiermee genomineerd voor de Individuele Awards die worden uitgereikt aan de beste muzikanten van dit seizoen.

Pop, Rock coverband SH!ZL uit Tiel

Kunnen jullie je in maximaal 5 zinnen voorstellen?
“Wij zijn een hechte vriendengroep uit de Betuwe genaamd SH!ZL bestaande uit: 
- Bertine van Malsen (zangeres)
- Mark Heddema (leadgitaar)
- Dirk Kraaijenhof (Basgitaar)
- Janne Verweij (rhythmgitaar)
- Martijn Noordam (drums).
Wij spelen stevige (Pop)Rockcovers en voorzien deze van onze eigen SH!ZL-sound. Humor, plezier zijn voor onze band belangrijke ingrediënten. Dit willen wij dan ook graag delen met ons publiek zodat zij met veel plezier kunnen terug kijken op een gezellig, onvergetelijk avondje rocken! Naast de afwisselende optredens als coverband in cafés, concertzalen, op bruiloften en festivals zijn we ook druk bezig met het schrijven van eigen nummers die we uiteindelijk willen gaan uitbrengen op EP in combinatie met een bijpassende videoclip.”

Wie zijn jullie muzikale helden? Door wie/wat zijn jullie muziek gaan maken?
“Onze muzikale helden zijn echte rockers en virtuozen als; Jimi Hendrix, Josh Homme (Queens of the Stone age), Dave Grohl (Foo Fighters), John Frusciante (RHCP), Beth Hart, Gwen Stefani (No Doubt), Alanis Morisette, Sandra Nasic (Guano Apes), Dave Mustaine (Megadeath), Mike Starr (Alice in Chains), Dennis Chambers, John Bonham, Carter Beauford. 
Janne en Mark, onze gitaristen, begonnen allebei al vroeg met het maken van muziek en droomden altijd al van het spelen in een band. Dirk, Bertine en Martijn zijn op latere leeftijd begonnen maar ook altijd al muziekliefhebbers geweest. Door naar concerten en festivals te gaan, onze LP's en CD's grijs te draaien wisten we allemaal dat er eigenlijk niets mooiers bestond dan zelf muziek te gaan maken.”

Wat voor optredens hebben jullie vooral gedaan tot nu toe en wat is jullie doelstelling?
“De afgelopen 2 jaar hebben we vooral veel opgetreden op festivals en in cafés. Ook hebben we gespeeld op bruiloften en bij sportclubs, (motor)campings waarbij we soms ook verzoeknummers kregen om in te studeren en we soms af moesten wijken van onze eigen muzieksmaak. Ieder optreden heeft zo zijn eigen 'vibe’ wat het zo leuk en afwisselend maakt voor ons als band, ieder optreden is uniek! Ook hebben we dankzij 'The Clash of the Cover Bands' de mogelijkheid gekregen om op de wat grotere, gerenommeerde podia te kunnen staan, dit was voor ons een geweldige ervaring! Onze doelstelling is om als band te blijven groeien in zowel covers als eigen werk en uitdagingen te blijven aangaan door te blijven spelen in/op steeds bekendere en grotere kroegen en festivals. Dit om zoveel mogelijk mensen uit verschillende regio's te laten kennismaken met SH!ZL!”

Hoe vaak treden jullie gemiddeld per jaar op?
“We treden ongeveer 20 keer op per jaar, de tijd die we overhouden gebruiken we om te werken aan nieuw materiaal en aan het 'fine-tunen' van onze covers en sounds. Ook steken we veel tijd in het ontwikkelen van onze merchandise en ander promomateriaal en gaan we zelf ook graag met z'n allen kijken en feesten bij andere bands.”

Wat onderscheidt jullie van andere bands in jullie genre?
“Wij zijn als band telkens opzoek naar covers die niet standaard zijn voor het genre (Pop)Rock en willen het publiek blijven verrassen met onze vaak 'alternatieve' Rockcovers. We vinden het leuk als we bij het publiek een plotseling gevoel van nostalgie kunnen opwekken en reacties als; ''Oja! Van wie is dit nummer ook alweer!?” 
De combinatie van onze verschillende eigen persoonlijkheden/karakters en dynamische podium-act is ook een kenmerkend iets voor onze band. We horen vaak dat we wel lijken op een 'gecaste groep' omdat we zo verschillend zijn qua uitstraling, maar daardoor ook juist zo goed bij elkaar passen.”

Hoe stellen jullie de repertoirelijst samen?
“We zijn begonnen met een lijst bijhouden waarin iedereen zijn/haar nummers kon invoeren, dit ging via dropbox en daar kon je dan je naam achter het nummer typen wanneer je het een tof nummer vond. Dit ging een tijdje goed, maar daarna besloten we om hierover democratisch te overleggen en te stemmen in de oefenruimte. Iedereen mag om de beurt en nummer uitkiezen wat dan op onze oefenlijst kan komen te staan. Deze nummers uploaden we telkens via Spotify zodat we ook thuis een overzicht hebben en kunnen meespelen. We weten steeds sneller welke nummers geschikt zijn voor onze band, omdat we het afgelopen jaar steeds beter door hebben gekregen wat wel en wat minder goed bij ons past.”

Zijn jullie een democratische band of is er een duidelijke hiërarchie?
“Wij zijn een vrij democratische band. Er is niet echt een leider, iedereen kan zijn/haar zegje doen. Aan het begin van onze oefenavond komen soms serieuze maar ook vaak minder serieuze onderwerpen aan bod. Al zijn er binnen de band wel een aantal taakverdelingen: Dirk en Janne zijn over het algemeen degenen die voornamelijk het voortouw nemen op het gebied van de PR (website en contacten). Mark neemt vaak het uitpluizen van de lastigere muzikale gedeeltes op zich. Bertine zorgt voor de merchandise en onze drummer Martijn is er voor het zwaardere sjouwwerk en is onze klusjesman.”

Hoe benaderen jullie de nummers? Wil je zo dicht mogelijk bij het origineel blijven of hebben jullie de intentie om de nummers een eigen smoel te geven? Is het afgelopen jaar verandering gekomen in deze benadering? Hoe kijken jullie daar nu tegenaan?
“Toen we het eerste jaar als band begonnen wilden we de nummers zo dicht mogelijk bij het origineel laten, maar al gauw kwamen we erachter dat het als coverband bijna niet te doen is om alles perfect na te spelen. Uiteraard blijf je als band altijd zoeken en proberen, maar het afgelopen jaar hebben we het roer omgegooid en zijn we juist gaan experimenteren (tijdens jamsessies) en aan de slag gegaan om de covers te voorzien van een eigen 'SH!ZL-jasje'. Ook werd het voor ons duidelijk welke nummers beter bij ons pasten waardoor we sneller aan de slag konden en deze in onze vaste setlist konden opnemen. We merkten dat iedereen van ons daar veel vrolijker van werd en dat de nummers beter bij ons begonnen te passen waardoor we dit ook weer beter konden overbrengen op ons publiek. Een prettige verfrissende ervaring om mee te maken, wat ons een nieuwe kijk heeft gegeven op het uitzoeken en spelen van covers.”

De mogelijkheden voor bands om te spelen zijn de afgelopen jaren sterk verminderd en als band moet je steeds meer onderscheidend zijn. Hoe gaan jullie hier mee om?
“We hebben hier eigenlijk geen last van gehad de afgelopen 2 jaar en kunnen gelukkig aan genoeg optredens komen. Buiten de regio blijft het soms lastig, maar dit gaat wel steeds beter door de exposure die we hebben gekregen door o.a. 'The Clash' en door social media. Het is daarentegen wel belangrijk om zelf als band initiatief te nemen en goed te blijven netwerken en deze contacten te onderhouden.

SH!ZL in Metropool HengeloSH!ZL in Metropool HengeloSH!ZL in Metropool Hengelo

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om je in te schrijven voor The Clash of the Cover Bands?
“Na een jaar samen te hebben opgetreden kwamen we op het idee om ons in te schrijven voor de bandwedstrijd 'The Clash of the Cover Bands'. We hadden al snel flink wat optredens op onze naam staan en waren op dat moment allemaal best wel benieuwd waar we stonden als coverband. We wilden daarbij ook graag buiten de regio optreden en hoopten via deze weg op meer bekendheid. En dat is gelukt! We zijn dan ook onwijs blij en trots dat we in de BENELUX Semi-Finals terecht zijn gekomen en we de kans hebben gehad om op podia als o.a. Poppodium Gigant te Apeldoorn en het Metropool in Hengelo te hebben kunnen optreden. Een ervaring die we iedere coverband zouden gunnen om een keer mee te mogen maken!”

Wat heeft The Clash of the Cover Bands tot nu toe voor jullie betekend? Wat zijn de belangrijkste effecten geweest? Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van het deelnemen aan ‘The Clash’? Wat is jullie mooiste herinnering (tot nu toe) in ‘The Clash’?
“Meedoen aan 'The Clash of the Cover Bands' heeft ons vele voordelen opgeleverd. Door op de grotere en bekendere podia te spelen hebben wij als coverband meer mensen kunnen bereiken en uiteraard ervaring kunnen opdoen. We hebben veel gehad aan de bandcoaching door John Van den Borne waarbij we goede tips hebben gekregen waar we mee aan de slag konden gaan en daardoor ook kritisch naar onszelf gingen kijken. Niet alleen bij optredens, maar ook op het gebied van social media merkten we dat er steeds meer mensen van buiten de regio interesse toonden in onze band. Leuk waren de complimenten die we de afgelopen tijd hebben gekregen over het feit dat we als band in het afgelopen jaar alweer zo zijn 'gegroeid' en dat maar blijven doen! Backstage bij 'The Clash' was het leuk om andere bands te ontmoeten en met hen in gesprek te raken. Tot nu toe kijken we alleen maar positief terug op 'The Clash' al is het competitie-element iets wat voor ons een momentopname blijft waarbij redelijk wat druk op je komt te staan, voordeel is wel dat je aan de andere kant dan vaak wel het beste uit jezelf kunt halen.
Van alle leuke momenten die we hebben mee mogen maken springt er vooral één uit in het bijzonder. Het moment dat er een buslading SH!ZL-fans de Gigant in Apeldoorn in kwam lopen allemaal gekleed in onze bandshirts om ons aan te komen moedigen, na een busrit van 2,5 uur, is er wel één om niet meer te vergeten. En toch ook uiteraard het moment dat we de beker voor de 2e publieksprijs van Noord-Oost Nederland en Dirk onze bassist de award 'Beste bassist van N-O Nederland' in ontvangst mochten nemen in een stampvolle 'Metropool'-zaal voor het oog van onze uitzinnige, meelevende, lieve fans. Wat was dat te gek!”

De regionale rondes zijn jullie goed doorgekomen. Waar staan jullie ten opzichte van de andere 17 bands in de BENELUX Semi-Finals? Kennen jullie je ‘tegenstanders’ in de BENELUX Semi-Finals? En waar denken jullie t.o.v. hen te staan?
“Maelox, Schimanski (vakjury-winnaars) en 7NA (publiekswinnaar) zijn de bands die we zijn tegengekomen in de Regio-finale Noord-Oost Nederland. Op 4 oktober zullen we de band 7NA tegenkomen in de BENELUX Semi-Finals. De bovenstaande bands zijn bands die er zéker voor kunnen zorgen dat het spannend gaat worden. Daarentegen denken dat wij als SH!ZL een goede kans hebben om ver te komen in deze laatste finalerondes. We willen al onze kwaliteiten in de strijd gooien om zowel de vakjury als het publiek te overtuigen van een finaleplaats en daardoor mogelijk te eindigen als beste coverband van de Benelux!”

Wat zijn jullie sterke en minder sterke punten? Op welk(e) punt(en) hebben jullie je het afgelopen jaar het meest kunnen ontwikkelen?
“Een belangrijk punt waar wij de afgelopen tijd flink in zijn gegroeid is onze podium-act. We zijn als band veel dynamischer geworden, er is onderling meer interactie ontstaan en we durven meer te 'spelen met het publiek'. Op het podium zijn we bewust bezig geweest met het werken met de 'drie lijnen' (opstelling) om het voor het publiek boeiend te houden om naar ons te blijven kijken. Naast de bandcoaching van John Van den Borne hebben wij ook bandcoaching gehad van Tenny Tahamata (bassist Julian Sasband). We zijn de afgelopen periode bezig geweest met onze eigen sound en weten daardoor beter welke nummers ons goed liggen en welke minder goed.
We zijn flink bezig geweest met PR door diverse kranten-artikelen, een optreden op de radio, het ontwikkelen en promoten van onze merchandise en we hebben onze website vernieuwd. 
De ritmesectie is een stuk strakker en steviger geworden en onze zangeres heeft zangcoaching gehad om haar vocale kwaliteiten nóg optimaler te kunnen benutten. Wij vinden dat je als band altijd alles beter kunt doen en altijd kunt blijven 'groeien'. Belangrijk is dus dat je je open op kunt stellen tegenover elkaar en dus elkaar positief kritische feedback kunt geven. Dit is één van onze goede eigenschappen als band aangezien we dit altijd eerlijk naar elkaar toe kunnen uitspreken zonder dat daar iemand zich vervelend en/of persoonlijk aangevallen door voelt. Kortom we willen als band deze groei graag vasthouden en zullen dan ook altijd blijven streven naar een zekere perfectie.”

Waar denken jullie over drie jaar te staan?
“We hopen over drie jaar op regelmatige basis op de grote(re) podia en festivals op te kunnen treden door het hele land en mogelijk ook in het buitenland.”

Hoe was het om op de grote(re) podia te spelen?
“Een geweldige ervaring om daar van gebruik te hebben mogen maken! Het podiumgeluid en de volle zalen met te gek publiek gaven ons als band echt een kick.”

Wat vinden jullie zelf het sterkste nummer dat jullie gespeeld hebben tijdens jullie deelname aan ‘The Clash’?
“Eén van de sterkere nummers vinden wij het nummer van Beth Hart, Broken & Ugly. Onze zangeres Bertine kan veel van haar emotie kwijt in het nummer en ook haar 'Rockchick'-vocalen komen goed tot hun recht. Het nummer heeft een stevig Rock-karakter waardoor onze ritmesectie kan laten wat ze in huis heeft, maar ook Mark onze sologitarist lekker los kan gaan in zijn solo's. Een nummer dat door het publiek altijd positief is ontvangen en waar wij hen lekker op kunnen zien rocken.”

Hebben jullie bepaalde rituelen/gewoontes voordat jullie gaan optreden?
“Sowieso hebben we altijd veel lol samen voorafgaand aan de optredens. Mocht je bij ons in de auto zitten op weg naar een optreden, dan zou je bijna het idee krijgen dat je op schoolreisje gaat. Wanneer we aankomen op de locatie dan is één van onze gewoontes om gezellig samen een biertje te drinken (thee voor de zangeres) en dat vaak in combinatie met een sigaretje. Een groepsknuffel en een dikke kus voor en na het optreden is wel een ritueel geworden. Daarnaast draagt onze bassist altijd een hoofddeksel en zet onze drummer zijn petje achterstevoren als hij lekker in zijn 'groove' zit.

Stel dat jullie ‘The Clash of the Cover Bands Award’ zouden winnen, welk nummer zouden jullie dan kiezen om als single uit te brengen? Wordt het dan een cover of een eigen nummer? En waarom juist dát nummer?
“We zouden graag een eigen nummer willen uitbrengen, omdat we op die manier ook een andere kant van onze creativiteit als SH!Zl-ers kunnen laten horen aan ons publiek. Welk eigen nummer dat dan uiteindelijk gaat worden daar zullen we dan nog even democratisch over moeten gaan stemmen. :) “

Willen jullie verder nog iets kwijt?
“We kijken uit naar de BENELUX Semi-Finals en wensen alle andere 17 bands heel veel succes en plezier tijdens dit spannende coverbandavontuur!”

Lees ook de interviews met:
L!NC uit Breda
Homemade Water uit Delft
Cups and Plates uit Middelbeers
7NA uit Enter
Men & a Lady uit Scherpenheuvel (B)
PepperJack uit Weert
CoverUp uit Delft
STEAM uit Olen (B)
Frank & The Silly Symphonies uit Den Haag
Schmimanski uit Enschede
Barking Bruce uit Antwerpen (B)
Maelox uit Groningen
Way Beyond uit Dirksland
The Joe Cocker Connection uit Antwerpen (B)
Bakkeliet uit Alphen
Rockbaas uit Bussum
Eagles Road uit Luik (B)
 

 


Inschrijven
Speel jij in een cover-/tributeband en zijn jullie klaar om de hele Benelux te veroveren? Geef je dan op voor de volgende editie van 'The Clash of the Cover Bands – The BENELUX Edition’! Hier kun je je inschrijven voor de volgende editie van de grootste bandcompetitie van de Benelux! Op deze website vind je meer informatie over deze spectaculaire bandcompetitie.


The Clash of the Cover Bands is powered by:

Festivalinfo Koch Podiuminfo Uw logo ook hier? Ticketmaster
Artists & Bands Booking Agency David Eden USA Music Import SONOR Uw logo ook hier?
RockMuZine Maxazine EVANS Sound Vision Studio Artists & Bands Booking Agency


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands